De Brexit brengt vele politieke en sociale gevolgen, zo ook op het gebied van dronewetgeving. Recent liet het Verenigd Koninkrijk weten de samenwerking met Europa ook op het gebied van wetgeving voor drones te beëindigen.

Van de baan

Het Britse ministerie van Transport heeft bevestigd dat het de wettelijke regeling voor dronediensten en onbemande luchtvaart zal verlaten. Deze waren ontwikkeld door de Europese Commissie en het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart en zouden ook voor de Britten deze zomer ingaan. Dat is nu dus van de baan.

Niet compatibel

"Lid zijn van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart is niet compatibel met het VK met echte economische en politieke onafhankelijkheid.", aldus een woordvoerder van het Ministerie tegen de site Unmanned Airspace. "We zullen de toonaangevende veiligheidsnormen voor de industrie handhaven en blijven samenwerken met collega's in de EU om een nieuwe regelgevingsrelatie tot stand te brengen."

Verenigd Koninkrijk stapt uit Europese dronewetgeving

Toekomst

De afdeling zei dat de Europese Unie heeft aangegeven bereid te zijn om een bilaterale luchtvaartveiligheidsovereenkomst (BASA) met het VK overeen te komen. Men hoopt vroege zekerheid te kunnen bieden aan industrie over de voorwaarden van de nieuwe regelgevende situatie. De toekomst blijft voor Britse dronepiloten momenteel echter nog onzeker.

0 Reacties

    Plaats een reactie