Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh gebruiken drones om de gletsjers van de Andes-gletsjer in kaart te brengen. Met foto's gemaakt door een thermische camera wordt vervolgens een 3D-model gebruikt om het smeltproces te analyseren.

Luchtfoto

Onderzoekers van de Edinburgh University gebruikten recent drones om een luchtfoto te maken van enkele van de hoogste gletsjers in Zuid-Amerika. Deze gletsjers, die krimpen door de hogere temperaturen op aarde, zijn bijzonder interessant voor wetenschappers. Drone-foto's kunnen bijdragen aan een kundige analyse van dit ingrijpende fenomeen.

Drones

Een promovendus van de Universiteit van Edinburgh, Rosie Bisset, reisde naar de Andes in Peru om met drones onderzoek te doen. Ze werkte hiervoor samen met het bedrijf Skytec Aerial, om een drone te bouwen die bestand is tegen grote hoogtes. Ook werd deze uitgerust met een thermische camera.

Andes-gebergte in kaart gebracht met drones

DJI Phantom

De gebruikte drone bleek uiteindelijk een aangepast DJI Phantom model, waarschijnlijk de DJI Phantom 4. Er werd rekening gehouden met het feit dat de accu's minder lang meegaan met koude lucht, omdat de propellers harder moeten werken en er werden foto's gemaakt. Terug op de universiteit bouwt Rosie nu aan een digitaal 3D-model van de Llaca-gletsjer, om beter te begrijpen hoe deze functioneert.

Afhankelijkheid

De Andes-gletsjers zijn een essentiële hulpbron die volgens deskundigen wordt bedreigd. Volgens Peter Nienow, hoogleraar geologie aan de Universiteit van Edinburgh, kan dit een vernietigend effect hebben op de lokale bevolking. "Als ze zich terugtrekken, heeft dat gevolgen voor lokale gemeenschappen omdat ze afhankelijk zijn van de watervoorraden voor de landbouw en industrie.", vertelt hij aan de BBC.

Bron: BBC

Foto: BBC

0 Reacties

    Plaats een reactie