Woningcorporatie De Woonplaats onderzoekt in de Enschedese wijk 't Ribbelt in hoeverre huurhuizen warmte verliezen. Hiervoor wordt een drone ingezet die is uitgerust met een warmtebeeldcamera. Dankzij de inzet van de drone kan een heel woningblok snel en veilig geïnspecteerd worden.

Isolatie

In de Enschedese wijk 't Ribbelt vervangt woningcorporatie De Woonplaats bij 65 huurwoningen de dakpannen en werkt het aan een betere isolatie. Een deel van deze werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Om inzicht te krijgen of de isolatie zijn vruchten afwerpt heeft de woningcorporatie een drone team ingehuurd om dit op een snelle en veilig manier te inspecteren.

Drone met warmtebeeldcamera

Een drone-team vloog al op de vroege ochtend met hun drone boven de huizen in de wijk. De drone is voorzien van een warmtebeeldcamera waarmee thermische opnames gemaakt worden. Hiermee zijn afwijkingen in temperatuur eenvoudig waarneembaar.

Vroeg in de ochtend

Het team start al vroeg in de ochtend voor de zon begint te schijnen. Dit doen zij omdat zonnewarmte het beeld vertroebelt waardoor de oorzaken van warmteverlies in de huizen moeilijker waarneembaar worden.

Drones met warmtecamera onderzoeken warmteverlies huurhuizen Enschede

Ontheffing

Het inzetten van een drone in een woonwijk vergt veel voorbereidingswerk. Enschede is gelegen in een no-fly zone en daarom is er een speciale ontheffing nodig. Er is toestemming gevraagd bij de luchtverkeersleiding van het vliegveld Twente en bij het ziekenhuis in Enschede. Wanneer een helikopter van MST de lucht ingaat wordt de dronepiloot op de hoogte gesteld en dient hij zijn drone zo spoedig mogelijk te landen.

Buurtbewoners informeren

Naast de ontheffing werden ook de buurtbewoners tijdig ingelicht. Zij ontvingen een brief met een uitleg over de werkzaamheden. Ook plaatse het drone team een bord in de wijk waarop zij mensen informeerde over de drone-operatie.

0 Reacties

    Plaats een reactie