Drones zijn met hun elektrische aandrijving goed voor het klimaat en ze kunnen ook nog eens ingezet worden om het klimaat te onderzoeken. Recent hebben wetenschappers een drone hadden gebruikt om een ​​ijskap in Groenland in realtime te zien verslechteren.

Hoogwaardige metingen

Een team van onderzoekers was getuige van de breuk en de grote hoeveelheid water die hierdoor in de zee belandde. Foto's gemaakt met een drone laten duidelijk de voor-en-na zien als een donkerblauw ovaal krimpt in een kleinere, ondiepere en lichtere blauwe cirkel. Het 'ding dat drones kunnen doen, is ons in staat stellen dit soort hoogwaardige metingen te doen in regio's die niet veilig toegankelijk zijn voor wetenschappers ter plaatse', zei Tom Chudley, één van de onderzoekers.

Drone

De gebruikte drone is op maat gebouwd bij het Scott Polar Research Institute om de extreme Arctische omstandigheden te weerstaan. De drones waren uitgerust met een automatische piloot en navigeerden autonoom langs voorgeprogrammeerde vliegroutes tijdens een missie die tot een uur duurde. Na afloop werd een 3D-kaart gemaakt van de omgeving dankzij de GPS-codering aanwezig op de drone.

Drone observeert smeltproces gletsjer in Groenland

Zeldzaam

"Het is mogelijk dat we de effecten van deze gletsjers op de algehele instabiliteit van de Groenlandse ijskap hebben onderschat," zei Tom Chudley, een promovendus bij Scott Polar Research en de drone-piloot van het team. "Het is zeldzaam om deze snel aflatende meren te observeren - we hadden het geluk op het juiste moment op de juiste plaats te zijn."

Zeespiegel

In een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Proceedings van de National Academy of Sciences, beschrijft het team van wetenschappers in detail de vorming van deze enorme breuken na verloop van tijd het ijs in het water doen opgaan, De verwachting is dat dit fenomeen vaker voorkomt naarmate de klimaatverandering verslechtert. De ijskap van Groenland is de op een na grootste ter wereld en levert de grootste bijdrage aan de wereldwijde stijging van de zeespiegel.

0 Reacties

    Plaats een reactie