Ralph Hogenbirk is een fanatieke droneracer uit Eindhoven die naast het racen ook actief is als luchtfotograaf. Onlangs stopte hij zelfs met zijn baan als Software Engineer om zich volledig te richten op professioneel drone racer. Zo doet Ralph ook mee aan één van de grootste dronerace competities ter wereld 'The Drone Racing League'. Met zijn video, gemaakt in Noorwegen, is Ralph genomineerd voor een Drone Award in de categorie 'Internationaal'.

Drone Awards 2019

Tot en met 30 november 2019 kun je jouw stem uitbrengen op je favoriete dronevideo's van 2019 in de categorie 'Nationaal' en 'Internationaal'. De winnaars worden begin december bekend gemaakt.

Ralph Hogenbirk

Kun je ons wat meer vertellen over jezelf?

"Ik ben Ralph, 29 jaar en woon in Eindhoven, maar de meeste mensen kennen me als ShaggyFPV, mijn Drone-race nickname. Ik ben tegenwoordig full-time drone-racer. Deels voor DRL (de Drone Racing League, de amerikaanse wereldkampioenschappen drone racen) maar ik doe vooral veel filmklusjes met de drones. Eerder dit jaar had ik daar nog een part-time baan als software programmeur naast, maar daar had ik te weinig tijd meer voor in de loop van dit jaar."

Hoe ben je in aanraking gekomen met drones

"Een vriend van me kocht ooit een DJI Phantom. Dat vond ik heel cool, maar het leek mij leuker om een drone te bouwen. In mijn zoektocht kwam ik race-drones tegen, wat mij nog veel interessanter leek. in 2015 bouwde ik uiteindelijk mijn eerste race drone. Pas een jaar of 2 terug werd dat professioneel en eigenlijk ben ik vanaf dit jaar pas professioneel film klusjes gaan doen en long-range video's gaan maken zoals deze."

Hoeveel drones heb je?

"3 Race drones, 3 freestyle/film drones, 3 zogenaamde 'cinewhoops' voor indoor filmen en enkele Racer3 en Racer4 drones van DRL. Uiteraard allemaal FPV!"

Ralph Hogenbirk over zijn Drone Awards 2019 nominatie

Drones

Hoeveel uur per week vlieg je gemiddeld met drones?

"Dat verschilt heel erg, soms vlieg ik maar 1 of 2 keer een paar uurtjes, soms 10 dagen lang elke dag voor een grote film klus!"

Wat zijn jouw absolute hoogtepunten van het afgelopen jaar op het gebied van drone vliegen?

"De DRL race met live publiek, afgelopen september in Phoenix! Wat een kick is dat, drone racen tegen de besten ter wereld racen met 4000 man die fanatiek mee joelen en juichen. Dat is hoe de toekomst van het drone racen er uit ziet!"

Veel vliegen en op een open veld beginnen kennen we, maar heb jij nog andere belangrijke tips voor beginnende dronepiloten?

"Blijf jezelf vooral uitdagen en beoefen meerdere aspecten van het drone vliegen. Als je aan FPV racen doet, ga ook eens freestylen, of waag je eens aan long-range. Die skills kan je allemaal weer gebruiken in het racen!"

Ralph Hogenbirk over zijn Drone Awards 2019 nominatie

Nominatie

Wat vind je ervan dat jouw video is genomineerd voor een Drone Award?

"Daar ben ik heel blij mee! Vorig jaar was ik de drone piloot in de winnende video van Rene Sebastiaan, dus ik ben blij dat ik dit jaar de kans krijg met mijn eigen gemaakte video."

Hoe kwam je op het idee voor deze video?

"Ik had niet van tevoren bedacht om deze vlucht te doen en hem als one-take op youtube te zetten. Tijdens mijn vakantie in Noorwegen kwam ik deze plek tegen en vond vooral de waterval erg mooi. Ik besloot ter plekke welke lijn ik ongeveer ging vliegen en heb de vlucht vervolgens geïmproviseerd. Pas achteraf heb ik besloten deze te editen en op YouTube te zetten."

Voor het maken van deze video heb je jouw drone(s) meegenomen naar het buitenland. Heb je hier nog speciale voorbereidingen voor moeten treffen om je drone mee te (mogen) nemen in het vliegtuig en je verdiepen in de regelgeving?

"Deze trip naar Noorwegen was met de auto, dus ik had dit keer geen zorgen over drones in het vliegtuig. Hoewel ik daar normaal gesproken nooit problemen mee heb in Europa en Amerika. Ik heb me voor de trip wel kort ingelezen in de regelgeving voor Noorwegen. Gelukkig zijn die voor recreatief gebruik vrij ruim."

Ging het maken van deze video in een keer goed of heb je verschillende 'takes' moeten doen?

"Ik heb voor deze video 2 takes moeten doen. Tijdens de eerste take bleek de lijn die ik had bedacht al erg goed te werken maar had ik 1 schoonheidsfoutje bovenop de berg. De tweede take ging dat met een lichte aanpassing in mijn lijn wel goed."

Vereiste het maken van deze video nog een speciale voorbereiding?

"Voor long-range vluchten zoals dit moet je vooral vertrouwen hebben in het bereik en de betrouwbaarheid van je setup. Maar ook voor je de berg op vliegt is zeker ook wat voorbereiding nodig: een lijn uitzoeken die je wilt vliegen, kijken of de afstand van die lijn binnen bereik ligt en analyseren en onthouden waar op de berg je wel en niet line-of-sight hebt. Als laatste, maar niet onbelangrijk, een herkenningspunt onthouden om jezelf terug te kunnen vinden."

Ralph Hogenbirk over zijn Drone Awards 2019 nominatie

Is je drone op zo'n grote afstand ook wel eens gecrasht? Zo ja, hoe heb je hem teruggevonden?

"Niet tijdens deze trip gelukkig, maar dat is vorig jaar in Phoenix wel gebeurt tijdens een vlucht. Om hem terug te halen moest ik 20 minuten omhoog hiken / klimmen."

Met welke drone(s) heb je gevlogen om deze opname te maken?

Dit was mijn setup op dat moment:

 • Frame: Avantquad Soko 5"
 • Lipo: Dinogy Ultra 1800mah 6s 65c
 • Camera: Foxeer Predator v3
 • VTX: ImmersionRC Tramp HV
 • Props: Azure JohnnyFPV Props
 • Motoren Hobbywing Xrotor 2306 1600kv
 • ESC: Airbot Furling 35A 4in1
 • Receiver: Crossfire Micro
 • FC: Airbot Omnibus F4 V6
 • HD Cam: GoPro Hero 6

Welke software heb je gebruikt om je video te monteren?

"De beelden zijn gestabiliseerd met Reelsteady GO en vervolgens gemonteerd met Adobe Premiere."

Heb je nog een leuke anekdote over jouw video?

"Mijn eerste reactie op deze video toen ik de beelden terug keek, was dat de ze verpest waren door de druppels op de lens! Zelfs nog even getwijfeld of ik de beelden überhaupt wel moest uploaden. Gelukkig duurde die twijfeling niet heel lang."

Op welke genomineerde video's zou je jouw eigen stem uitbrengen?

"In de categorie Nationaal heb ik zelf gestemd op Thomas de Koster met zijn geweldige Kitesurf video. En niet alleen omdat hij mijn teamgenoot is, want wat hij laat zien met deze video is best indrukwekkend. Wild bewegende kite surfers netjes in beeld houden met harde wind en boven zout water, getuigd van skills!

In de internationale categorie is de video van Vince mijn favoriet, eigenlijk om de zelfde reden: soepele lijnen vliegen in een erg onvergevende omgeving als dat, geeft aan dat je weet wat je doet!"

Ralph Hogenbirk over zijn Drone Awards 2019 nominatie

Toekomst

Wat zou je graag nog eens vastleggen met je drone?

"Ik hoop heel erg dat ik een keer een project kan doen met backcountry snowboarders. Ik ben groot fan van bijvoorbeeld Travis Rice (de bekendste big-mountain snowboarder) en snowboard zelf ook erg graag. Grote tricks vastleggen van iemand als Travis, boven de diepe poedersneeuw ver in bergen, is voor mij wel de ultieme toepassing van FPV drones."

Wat is jouw doel voor 2020 op het gebied van drones?

"Mijn doel is om volgend jaar weer met DRL mee te mogen doen en vooral ook heel veel film projecten oppakken in mooie omgevingen zoals Noorwegen!"

Wat is jouw visie op drones in de toekomst?

"Ik denk dat drone racen de komende jaren meer en meer een mainstream sport gaat worden, en dat FPV drones een vast onderdeel worden van de video en film wereld. De bewustwording van de sport en professionalisering van FPV drones in de film wereld gaat het laatste jaar heel hard, en ik denk in de komende jaren alleen nog maar harder!"

Stemmen

Je kunt tot 30 november stemmen op de video van Ralph of op een van de andere video's. Ga naar DroneAwards.nl en breng je stem uit op een video uit de categorieën 'Nationaal' en 'Internationaal'. Door te stemmen maak je tevens kans op een Eachine E010 met Torvol Indoor Race Pack. De winnaar van de Drone Awards worden begin december bekend gemaakt.

Ralph Hogenbirk over zijn Drone Awards 2019 nominatie

0 Reacties

  Plaats een reactie