Sinds donderdag is de nieuwe No Fly Zone voor drones boven de Flevopolder van kracht. Dit betekent dat amateurs in een groot deel van de provincie Flevoland niet meer met een drone mogen vliegen.

No Fly Zone

Vanwege de nieuwe No Fly Zone is het voor hobbyisten niet meer toegestaan om in het gebied rondom Lelystad Airport met drones te vliegen. Ook dronepiloten met een ROC-Light-brevet mogen geen drone meer in het gebied laten vliegen.

Geen drones meer boven de Flevopolder

ROC-Light

Het ROC-Light-brevet is verplicht voor iedereen die bedrijfsmatig met een drone vliegt. Vliegers met een normaal ROC-brevet mogen wel actief blijven in de Flevopolder, maar hiervoor gelden wel enkele beperkingen. Zo mag de drone niet hoger dan 45 meter vliegen en moet er contact zijn tussen de luchtverkeersleiding en de bestuurder van de drone. Daarnaast moet voorafgaand aan elke vlucht een vliegplan worden ingediend bij de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Geen drones meer boven de Flevopolder

Lelystad Airport

Het nieuwe luchtruimgebied wordt ingevoerd in verband met luchthaven Lelystad Airport. Dit vliegveld wordt naar verwachting pas in 2020 geopend, maar de LVNL en het Commando Luchtstrijdkrachten van Defensie (CLSK) nemen al wel de luchtverkeersleiding over. Dat gebeurt ter voorbereiding op de nieuwe functie van het vliegveld. In de toekomst zullen er vakantievluchten vertrekken vanaf Lelystad Airport.

Geen drones meer boven de Flevopolder

ROC-gecertificeerd

Alleen ROC-gecertificeerde operators mogen nog beperkt drones in het gebied laten vliegen. In een dergelijke uitzondering mag de drone niet hoger dan 45 meter vliegen en moet er tweezijdig radiocontact zijn tussen de luchtverkeersleiding en de bestuurder van de drone. Daarnaast moet voorafgaand aan elke vlucht een vliegplan worden ingediend bij de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

0 Reacties

    Plaats een reactie