Recent werd in Den Helder het Mobile Field Lab voor maritieme drones geopend. Het initiatief is een verregaande samenwerking tussen diverse partijen met als doel de ontwikkeling van maritieme drones een boost te geven.

Testcentrum

Er gebeurt veel in Den Helder op het gebied van maritieme drones. Recent werd daar het zogenaamde Mobile Field Lab geopend door wethouder Kees Visser, in samenwerking met het cluster Maritime Drone Initiative Noord-Holland (MDI). Het lab is een testlocatie waar diverse partijen hun maritieme drones kunnen testen en doorontwikkelen.

Drones

Het gaat vooral om kleine en lichte drones die flexibel zijn in te zetten op vaartuigen of constructies op zee. De drones in de huidige markt zijn volgens MDI niet geschikt voor gebruik onder extreme omstandigheden op zee. In het MDI worden maritieme drones ontwikkeld die wél aan deze eisen voldoen. Voor partijen als de Koninklijke Marine, Kustwacht Nederland en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kunnen deze specialistische drones van groot belang zijn in de toekomst.

Maritieme drones ontvangen testlocatie in Den Helder

Positief

Wethouder Kees Visser is zeer positief. “Als Den Helder en regio hebben we al jaren de ambitie om hier een dronecentrum te vestigen. Het is een logische plek, gezien de ligging van onze stad. We zijn dan ook blij dat het MDI nu wordt gelanceerd. Het is daarbij mooi dat partijen als de Koninklijke Marine en de Kustwacht bij het initiatief zijn betrokken. Deze ontwikkeling geeft weer een extra toekomstperspectief aan onze (lucht)havens.”

Samenwerking

Het project is is gestart dankzij de gemeente en het samenwerkingsproject Maritime Drone Initiative Noord-Holland (MDI). Dit iniatief is recent opgericht om de samenwerking tussen diverse partijen op het gebied van maritieme drones in de regio te bevorderen. Het regionaal stimuleringsprogramma ‘De Kop Werkt!’ draagt daarnaast ook bij aan het initiatief.

Maritieme drones ontvangen testlocatie in Den Helder

Maritieme drones

Maritieme drones zijn normaliter autonome vaartuigen die in het water actief zijn. Ze zweven dus niet in de lucht, zoals normale drones. Een voorbeeld van een maritieme drone is de Waste Shark-drone die afval uit het water verzamelt. Deze drone is ontworpen door een Nederlands bedrijf.

0 Reacties

    Plaats een reactie