De Nationale Spoorwegen (NS) gaat drones inzetten om gebouwen op stations te inspecteren. Dat gebeurt nu nog op kleine schaal, maar het project zal op termijn worden uitgebreid, zo meldt NU.nl.

NS gaat stations met drones inspecteren

Dronepiloten
De NS heeft twee gecertificeerde dronepiloten in dienst die de inspecties zullen uitvoeren.

Inspecties
Bij de inspecties zal worden gekeken naar gebouwen zoals stationshallen, loodsen, werkplaatsen en bruggen in het beheer van de NS. Daarbij wordt gezocht naar bijvoorbeeld metaalmoeheid en roest van de materialen.

NS gaat stations met drones inspecteren

Inspecties
De NS inspecteert de locaties op het moment al eens per jaar. Daarbij werden in het verleden altijd kranen en hoogwerkers geplaatst. De inzet van drones biedt hierdoor vele voordelen.

Drones
Op dit moment beschikt de NS over 1 drone, maar volgens de woordvoerder van de organisatie staan er nog twee exemplaren in bestelling. Hoeveel drones op termijn inspecties gaan uitvoeren is nog niet bekend. Het spoorwegbedrijf denkt dat het eerder om tientallen dan om honderden modellen zal gaan, maar moet dit nog nader uitzoeken.

NS gaat stations met drones inspecteren

Reizigers
De drones zullen ook vliegen op publieke locaties, zoals de stationshal van Utrecht Centraal. De drones zullen niet vliegen op locaties waar reizigers lopen. "Mocht er onverhoopt toch iemand in beeld zijn, dan wordt het gezicht van deze persoon onscherp gemaakt voordat de beelden worden geïnspecteerd.", aldus een woordvoerder.

Waarschuwingsborden
Op de inspectielocaties worden ook waarschuwingsborden neergezet, zodat reizigers weten dat ze mogelijk door de drones worden gefilmd. Zowel de privacy-officer van de NS als een extern bedrijf zouden het beleid hebben getoetst om te voldoen aan de Europese privacywet.

Bron: NU.nl

0 Reacties

    Plaats een reactie