Menselijke reddingsteams in de bergen van Zwitserland kunnen af en toe wel wat hulp gebruiken om verdwaalde, gewonde of zieke mensen te redden. De Zwitserse luchtreddingsdienst Rega heeft daarvoor een drone ontwikkeld die vanuit de lucht vermiste personen kan vinden.

Rega

De Zwitserse luchtreddingsdienst Rega heeft een nieuwe drone ontwikkeld die autonoom grote gebieden kan scannen om vermiste personen te vinden. De hittzoekende drone gaat menselijke reddingsteams ondersteunen in de bergen van Zwitserland en Lichtenstein.

Telefoonscanner

De kleine drone is uitgerust met infrarood- en daglichtcamera's die samenwerken met een trackingfunctie voor mobiele telefoons. Deze uitrusting helpt de drone om grote delen van het terrein te scannen op zoek naar mensen die in de bergen in moeilijkheden zijn gekomen. Zo kan men een telefoon in een onbewoond gebied vanaf honderden meters afstand herkennen - en daarom meestal de eigenaar ervan.

Zwitsers bedrijf ontwikkelt reddingsdrone voor berglandschappen

Vliegen

Het toestel is ontworpen om te vliegen op een hoogte van 80-100 meter. Een speciaal systeem zorgt ervoor dat hoogspanningslijnen en andere vliegtuigen op tijd herkend en vermeden worden. Mocht er toch iets fout gaan, dan heeft de drone altijd nog een noodparachute aan boord. Voor maximale veiligheid zal het toestel enkel vliegen in gebieden waar geen mensen wonen.

Waardevolle aanvulling

De makers benadrukken wel dat de Rega-drone niet bedoeld is om menselijke redders te vervangen, maar vooral gezien moet worden als een waardevolle aanvulling. "Zoekacties hebben alleen kans van slagen als alle betrokken reddingsteams nauw samenwerken", vertelt projectleider Sascha Hardegger. "Er is er nog steeds een helikopterpiloot of een andere vorm van menselijke interventie nodig om een vermiste persoon thuis te krijgen of medische hulp te verlenen ter plaatste."

Foto: DroneBelow.com

0 Reacties

    Plaats een reactie