DJI, marktleider op het gebied van drones, kondigde recent een nieuwe feature aan voor consumentenmodellen: DJI AirSense. Dit betreft sensoren die vliegtuigen en helikopters automatisch detecteren. Vanaf volgend jaar zal deze software standaard geïnstalleerd staan op alle DJI-drones. Met deze slimme functie wil DJI het luchtruim naar eigen zeggen veiliger maken.

AirSense

AirSense kan vliegtuigen en helikopters op kilometers afstand detecteren, verder dan een dronepiloot ze kan horen of zien en geeft hun locaties weer op het scherm van de afstandsbediening van de piloot. De functie is niet volledig nieuw: het was eerder alleen beschikbaar op sommige professionele DJI-drones. Voor het eerst zal deze nu ook beschikbaar zijn voor consumentenmodellen. Standaard, want de Chinese dronefrabrikant zet vol in op veiligheid.

ADS-B-signalen

Alle nieuwe DJI-drone-modellen die na 1 januari 2020 worden uitgebracht en meer dan 250 gram wegen, hebben de AirSense-technologie aanboord. Deze ontvangt zogenaamde ADS-B-signalen van nabijgelegen vliegtuigen en helikopters en waarschuwt drone-piloten als ze op een ramkoers lijken te zitten. "Dit is de grootste afzonderlijke toepassing van ADS-B-technologie tot nu toe, en zet een nieuwe standaard door professionele luchtvaartveiligheidstechnologie in drones beschikbaar te stellen voor iedereen" aldus DJI.

Vliegtuigdetectie vanaf volgend jaar standaard op alle DJI-drones

Elevating Safely

DJI's betrokkenheid bij AirSense is onderdeel van 'Elevating Safety', een nieuw plan van DJI om de veiligheidservaring van drones te garanderen. Andere punten uit het programma zijn verplichtingen op het gebied geofencing en identificatie, normen voor het melden van drone-incidenten en samenwerkingen met overheden. DJI publiceerde op hun website een overzicht daarover met meer informatie.

Traditie

"DJI leidt de drone-industrie bij het ontwikkelen van veiligheidstechnologie en -onderwijs, en we zetten die traditie voort door hogere verwachtingen te stellen voor onszelf," zei Brendan Schulman, DJI Vice President voor Policy & Legal Affairs. Hij benadrukt daarbij dat de dronefabrikant het eerste bedrijf was dat geofencing, automatische hoogtebeperkingen, return-to-home-technologie en andere veiligheidsvoorzieningen aanbood.

0 Reacties

    Plaats een reactie