Een 44-jarige vrouw uit Baltimore heeft een nieuwe nier ontvangen die razendsnel middels een drone bezorgd was. Het is de eerste keer dat een dergelijke transportatie op deze manier plaats vind.

Verbazingwekkend

Onderzoekers vlogen 4,5 kilometer met de drone die een nier bij zich had en leverden deze af bij het medisch centrum van de Universiteit van Baltimore. "Dat dit tegenwoordig kan is echt verbazingwekkend", zei de patiënt, een 44-jarige vrouw uit Baltimore die acht jaar dialyse had doorgebracht voordat ze de transplantatieprocedure onderging. "Jaren geleden hield je dit niet voor mogelijk."

HOMAL

De nier zat in een speciale container: de Human Organ Monitoring and Quality Assurance Apparatus for Long-Distance Travel. (HOMAL) Deze hightech verpakking monitort tal van belangrijke zaken. Daarbij kun je denken aan gps-coördinaten, luchtdruk, hoogte en natuurlijk de warmte. Met name die laatste is van levensbelang als het aankomt op het vervoeren van organen.

Eerste geslaagde drone-transportatie van nier een feit

Veiligheidsmaatregelen

Om het vervoeren succesvol te laten verlopen is aan alles gedacht. "We hebben veel veiligheidsmaatregelen ingebouwd, omdat we al het mogelijke willen doen om de lading te beschermen", vertelt Anthony Pucciarella, directeur bedrijfsvoering van de testsite. De drone is uitgerust met extra propellers en motoren voor back-up, dubbele batterijen, een noodstroomverdeelbord en zelfs een parachuteherstelsysteem voor het geval het hele toestel uitvalt.

Wachttijden

Normaliter worden donororganen geleverd door gecharterde of commerciële vluchten. Door druk vliegverkeer ontstaan er soms vertragingen, terwijl het bij organen juist van belang is dat ze zo 'vers' mogelijk zijn voor de grootste kans op succes. De inzet van een drone maakt het mogelijk om files en vertragingen in het verkeer te omzeilen. De vlucht met de nier duurde nu ongeveer vijf minuten. In de toekomst kunnen wachttijden hierdoor ook kleiner worden.

Testen

Aan deze historische levering gingen een aantal belangrijke testvluchten vooraf. Hierbij werden zoutoplossingen, bloedbuizen en andere medische materialen vervoerd. De laatste test betrof het transporteren van een gezonde, maar niet-levensvatbare, menselijke nier. Het project leidde ook tot een aantal technologische primeurs, waaronder de eerdergenoemde speciale container voor het onderhouden en monitoren van een levensvatbaar menselijk orgaan en een op maat gebouwde drone.

University of Maryland

Het onbemande luchtvaartsysteem is ontwikkeld door artsen, onderzoekers en luchtvaart- en engineeringexperts van de University of Maryland School of Medicine. De Living Legacy Foundation of Maryland, een non-profitorganisatie die orgaan- en weefseldonatie en -transplantatie faciliteert, droeg ook bij aan het project.

Foto: University of Marryland

0 Reacties

    Plaats een reactie