De Maui en Hector dolfijnsoorten worden met uitsterven bedreigd, onder andere door de grote hoeveelheid visnetten in de oceaan. Als het aan wetenschappers uit Nieuw-Zeeland ligt komt daar echter snel een einde aan. Zij onderzoeken hoe drones uitgerust met warmtebeeldcamera's dolfijnen in nood te hulp kunnen schieten.

Detecteren

Drones zijn ingezet in Nieuw-Zeeland om dolfijnen op te sporen die verstrikt zijn geraakt in visnetten. Terwijl de onbemande quadcopters op pad gaan met warmtebeeld camera's, kijken de onderzoekers live mee op grote moninors. "Het systeem dat we hebben ontworpen stuurt ons live warmtebeelden, inclusief GPS gegevens", vertelt projectleider Martin Stanley van Ocean Life Survey. Zo kunnen zwemmende zoogdieren die in de problemen zijn gekomen snel gevonden worden.

Drones uitgerust met warmtebeeld camera's redden dolfijnen in Nieuw-Zeeland

Warmbloedig

In tegenstelling tot vissen zijn dolfijnen namelijk warmbloedige zoogdieren. Door deze warmte kunnen de onderzoekers de juiste dieren snel herkennen en kan er actie worden ondernomen. De methode werkt zowel overdag als 's nachts, wat het superieur maakt aan een reguliere, bemande zoektocht per boot of helikopter.

Hoop

Volgens de Amerikaanse Natural Resources Defense Council komen jaarlijks meer dan 650.000 aquatische zoogdieren, waaronder ook walvissen, schildpadden en zeehonden, in problemen door visnetten in de oceanen. Dat zorgt voor verwondingen en in het ergste geval zelfs de dood. Het is te hopen dat de onderzoekers met deze speciaal uitgeruste drones eindelijk het tij kunnen keren.

Drones uitgerust met warmtebeeld camera's redden dolfijnen in Nieuw-Zeeland


0 Reacties

    Plaats een reactie