De Zweedse medische universiteit Karolinska-instituut in Stockholm heeft testen uitgevoerd met een drone die een defibrillator kan vervoeren. Uit de test is gebleken dat de drone sneller ter plaatse is dan traditionele hulpdiensten, zoals een ambulance. Hierdoor kan de overlevingskans van een patiënt met een hartstilstand worden vergroot.

Tijdwinst

Door drones uit te rusten met een defibrillator kan de overlevingskans na een hartstilstand vergroten. Dit komt omdat een drone sneller ter plaatsen is dan een ambulance. Een drone kan in een rechte lijn op zijn doel af vliegen en behaalt daarmee een tijdwinst van 16 minuten over een afstand van 3 kilometer. Dit hebben onderzoekers aan de medische universiteit Karolinska-instituut in Stockholm getest in de Zweedse hoofdstad.

Drones met defibrillator sneller ter plaatsen dan ambulance

Snelheid

Bij een hartstilstand telt letterlijk elke seconde. Met elke minuut die na een hartstilstand voorbij gaat, neemt de overlevingskans met 10 procent af. Na 12 minuten is de kans gedaald naar nul procent. Door drones uit te rusten met een defibrillator kan deze snel de gewenste locatie bereiken waar hulpverleners snel tot reanimatie over kunnen gaan.

Ambulance drone

Het idee van de drone met een defibrillator is niet nieuw. In 2014 kwam Alec Momont voor zijn afstudeeropdracht met het zelfde idee. De ambulance-drone is in staat om de overlevingskans na een hartstilstand te vergroten van 8 tot maar liefst 80 procent. Het is nog even wachten tot de techniek veilig kan opereren en de regelgevers het toe staan om de drones voor deze nuttige doeleinden in te zetten.

Drones met defibrillator sneller ter plaatsen dan ambulance

0 Reacties

    Plaats een reactie