Zipline International, een start-up dronebedrijf uit Silicon Valley, zet drones in om medicijnen naar patiënten in afgelegen gebieden te vervoeren. In juli gaan de eerste drones van Zipline in Rwanda in de lucht, waar met de overheid afspraken zijn gemaakt over het vervoer van medische benodigdheden door drones. Het project van Zipline is naar eigen zeggen 's-werelds eerste drone bezorgsysteem dat opereert op nationale schaal.

Medische bezorgdrones

Het bedrijf Zipline International heeft in samenwerking met het Ministerie van Gezondheid in Rwanda een overeenkomst gesloten voor het vervoeren van medische benodigdheden met drones in het Afrikaanse land. Rwanda is een van de armste landen ter wereld en heeft een zeer hoog kindersterftecijfer. De afgelopen 10 jaar heeft de overheid succesvol geinvesteerd in de bestrijding van HIV, tubercolose en malaria, maar het vervoeren van medicijnen en medische benodigheden blijft een probleem in het land, dat ook wel 'het land van 1.000 heuvels' wordt genoemd. "Wanneer er geen goed begaanbare wegen zijn, is het soms onmogelijk om ziekenhuizen en klinieken te bereiken", aldus Keller Rinaudo, CEO van Zipline.

Start-up bezorgt medicijnen met drones in Rwanda

Zips netwerk

Het netwerk van Zipline International zorgt ervoor dat ziekenhuizen bloed en medicijnen per SMS kunnen bestellen. Een drone kan vervolgens binnen 30 minuten ter plaatse zijn met de medische benodigheden. De custom drones van het bedrijf, ook wel Zips, wegen iets minder dan 10 kilo en kunnen ongeveer 1,5 kilo aan medicijnen vervoeren. De drones zijn geschikt voor lange afstanden en kunnen meer dan 120 km vliegen op een accu. De Zips maken gebruik van GPS en het telefoonnetwerk van Rwanda om te navigeren. Wanneer ze op de plaats van bestemming aankomen droppen de drones de benodigdheden in een kartonnen doos met parachute vanaf lage hoogte. Zipline International geeft daarnaast aan dat de drones zeer goed bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden.

Zipline International

De start-up Zipline International werd opgericht in 2014 en heeft investeringen ontvangen van grote investeringsmaatschappijen als Sequioa Partners en Google Ventures. Ook Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft heeft in Zipline geinvesteerd. Zipline heeft oud-werknemers van Boeing, SpaceX en NASA in dienst. Op basis van de samenwerking met de overheid van Rwanda gaat Zipline met een vloot van 15 drones van start, waarmee ongeveer 50% van het land kan worden bediend. Er zijn al plannen om dit aantal te vergroten, zodat begin 2017 heel Rwanda kan worden voorzien van medicijnen door drones.

0 Reacties

    Plaats een reactie