Verticaal opstijgen als een drone, maar vliegen als een fixed-wing luchtvaartuig; dat is de Wingtra! Een spin-off bedrijf van het Autonomous Systems Lab in Zurich, Zwitserland wil gebruikers van de Wingtra het beste van 2 werelden geven. De drone heeft een opmerkelijk uiterlijk en bestaat uit slechts 5 componenten.

Verticaal opstijgen

Wingtra is een opvallende fixed-wing drone en kan iets wat reguliere vliegtuigjes niet kunnen; verticaal opstijgen! Normaliter is er een katapult of lange startbaan nodig om genoeg snelheid te genereren om een fixed wing vaartuig op te laten stijgen. De onderzoekers van het Autonomous Systems Lab in Zurich hebben een techniek ontwikkeld waarbij de Wingtra verticaal kan opstijgen. De drone staat rechtop met behulp van 4 extra vleugels aan de staart en vleugels. Vanuit deze positie kan de Wingtra de lucht in, waar hij vervolgens horizontaal verder vliegt. Dankzij het ontwerp is de drone geschikt voor inspecties van landbouw en infrastructuur.

Om te landen wordt dit proces omgedraaid en wordt er gebruik gemaakt van een camera in de staart. Wingtra is dankzij deze camera in staat een gemarkeerde landingsplek op de grond te herkennen. "Wanneer de landingsplek zichtbaar is, zet Wingtra een automatische landing in om vervolgens binnen 10 centimeter van het aangeven doel te landen", aldus Leopold Flechsenberg van Wingtra.

Wingtra combineert drone met vliegtuig

60 kilometer per uur

Wingtra heeft een vliegduur van ongeveer 1 uur, waarbij 60 kilometer kan worden afgelegd. De drone hoeft niet continu bestuurd te worden; Wingtra kan zelfstandig een ingestelde vluchtroute volgen. De fixed-wing UAV is uitgerust met een verwijderbare module die kan worden gebruikt voor verschillende doeleindes, zoals het plaatsen van een extra camera. Een add-on module kan in Wingtra worden geplaatst om de drone een extra draagvermogen van 0,5 kilogram te geven. Deze module is perfect voor het vervoeren van bijv. medicijnen naar afgelegen gebieden.

Wingtra combineert drone met vliegtuig

Sleutelwoord: eenvoud

De Zwitserse onderzoekers hebben Wingtra ontworpen met eenvoud in het achterhoofd. De drone bestaat uit slechts vijf onderdelen. De vleugels en romp zijn gemaakt uit een stuk, aangevuld met de propellers en ondersteunende vleugels om de Wingtra rechtop te laten staan. Zoals aangegeven kan een in de romp geintegreerde module worden vervangen door andere modules. De adviesprijs van de Wingtra is nog niet bekend, maar Leopold Flechsenberg geeft aan dat de drone waarschijnlijk in 2017 op de markt komt.

0 Reacties

    Plaats een reactie