Langs de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten worden steeds vaker drones gespot, welke zijn ingezet door drugskartels. De drones gaan sneller en nauwkeuriger te werk dan de falcones die voorheen werden ingezet om het gebied in kaart te brengen.

Drugskartels

De zogenoemde 'falcones' - mensen die in opdracht van de drugskartels de grenspatrouilles in kaart brengen door er langs te rijden -, moeten tegenwoordig in veel gevallen plaatsmaken voor drones. De drones geven realtime informatie en werken veel nauwkeuriger dan de falcones, oftewel valken, zouden kunnen doen. Als belangrijkste taak speuren ze de zwakke plekken op in de grens, om zo een stuk gemakkelijker flinke ladingen drugs de grens over kunnen krijgen.

Tegenhouden

Het is erg lastig voor de Amerikanen om de drones van de drugskartels tegen te houden. De kleine vliegtuigjes zijn onopvallend en kunnen daarbij ook niet zomaar worden neergehaald wanneer ze wel worden opgemerkt. Het smokkelen van drugs met drones is daarnaast lucratief, omdat de drugs dusdanig meer waard is dan de drone die het pakket vervoert, dat deze niet van waarde is voor de bendes.

drugssmokkel_mexicodrugssmokkel_mexico

Neerhalen

De opties die de Verenigde Staten voorhanden heeft zijn dus beperkt. Want wanneer een drone wel boven eigen grondgebied zou vliegen blijft het nog steeds lastig het apparaat uit de lucht te schieten, gezien het formaat en de snelheid. Al jarenlang wordt nagedacht over een oplossing om verweer in te zetten vanuit de lucht. Echter is het kostenplaatje wat daaraan hangt dusdanig hoog, dat het effect ervan direct zou komen te vervallen. Ook het tracken en zo neerhalen of terugsturen van de drugs-drones klinkt veelbelovender dan het is, omdat het in de praktijk gewoon erg lastig blijkt. Hetgeen waar nu nog op gehoopt kan worden, is een innovatieve oplossing, welke de drones dusdanig kan verstoren vanaf het grensgebied, dat ze kunnen worden tegengehouden. Maar momenteel lijkt een dergelijke oplossing nog mijlenver van het probleem, omdat het geld en de capaciteit daar simpelweg niet voor beschikbaar is.

Criminele organisaties

Aan de Mexicaanse kant van de grens, bij de kartels en andere criminele organisaties, blijkt wel een oplossing te liggen. Eerder al werd gemeld dat er Amerikaanse drones werden gedwarsboomd door GPS spoofing, een soort cyberaanval die verkeerde GPS coördinaten naar de drone stuurt, waardoor deze van zijn bedoelde route afwijkt. Vooralsnog lijkt het probleem er dus niet makkelijker op te worden.

0 Reacties

    Plaats een reactie