Het Europees Parlement is donderdag akkoord gegaan met het voorstel van Matthijs van Miltenburg. Hij wil dat drones uitgerust worden met een 'kentekenplaat'. Zo is het mogelijk om een drone eigenaar te achterhalen.

Het idee

D66 Europarlementariër Matthijs van Miltenburg is onlangs met het idee gekomen om een herkenningschip aan drones toe te voegen. Het gaat hier wel om drones vanaf een bepaald gewicht, niet om lichtgewicht drones die onder de categorie speelgoed vallen. Het toevoegen van de chip is geen kostbare zaak en het maakt de aansprakelijkheid bij het plaatsvinden van een ongeluk een stuk gemakkelijker. kentekenplaat-herkenningschip-voor-drones-matthijs-van-miltenburg-615x350kentekenplaat-herkenningschip-voor-drones-matthijs-van-miltenburg-615x350

Speech

Matthijs van Miltenburg hield een speech in het Europees Parlement om ze te overtuigen van de voordelen van de chip. In die speech vertelt hij dat Europese regelgeving hard nodig is om de veiligheid in het luchtruim te kunnen garanderen. Er valt namelijk een sterke stijging van het aantal incidenten op te merken. Naast de veiligheid is aansprakelijkheid ook een belangrijk aandachtspunt. ''Op wie moet de schade verhaald worden als een drone uit de lucht komt vallen''? Het is dus belangrijk dat een een drone uitgerust wordt met een chip zodat een drone en de eigenaar te allen tijde getraceerd kan worden.

Radio

Miltenburg is ook op de radio geweest bij NPO Radio 1. Vanaf ongeveer 17:30 valt het te beluisteren. Hij geeft in dit gesprek aan dat vanwege de toenemende populariteit van drones, het aantal drones in het luchtruim ook sterk toeneemt. Drones vliegen over de toonbanken. Op dit moment is het lastig om in het geval van een ongeluk, zoals een drone die uit lucht valt en schade veroorzaakt, de schade te verhalen op de drone eigenaar. De Europese Commissie moet echter nog steeds komen met een voorstel voor Europese Regels. Miltenburg geeft aan dat speelgoed drones (drones onder een bepaald gewicht) niet voorzien hoeven te worden van een chip, deze vallen namelijk onder de speelgoedrichtlijn. Daarnaast is er in Europa een lappendeken aan nationale regels. Iemand die inspecties wil uitvoeren voor bepaalde zaken komt heel moeilijk aan ontheffingen, waardoor het lastig is om de innovatieve kant van drones door te zetten. Europese regels zijn volgens Miltenburg daarom essentieel.

0 Reacties

    Plaats een reactie