Als het aan het kabinet ligt spelen drones binnenkort een belangrijke rol voor de Nederlandse hulpdiensten. Zo wil het kabinet dat per 1 juli dat politie en brandweer toestemming krijgt om boven gebouwen en mensenmenigten te vliegen. Ook mogen de politie en brandweer binnenkort drones inzetten na zonsondergang.

Drones inzetten

In een brief aan de Tweede Kamer vragen Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) om veranderingen in de regelgeving om drones in te kunnen zetten bij hupverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde. politie_drone_regelgeving_juli_2015_veiligheid_nacht_vliegenpolitie_drone_regelgeving_juli_2015_veiligheid_nacht_vliegen

Maatschappelijke kansen

De versoepeling van de regelgeving voor vluchten met commerciële doeleinden biedt maatschappelijke kansen voor bedrijven en overheden. De regeringspartijen VVD en PvdA zien ook mogelijkheden om drones in te zetten voor de inspectie van infrastructuur, klimatologisch onderzoek, de land- en tuinbouw, het bewaken en beveiligen van objecten en terreinen en de media.

Politie en Ambulance

De politie in Zwitserland gebruikt drones momenteel bij fotograferen van grootschalige ongelukken. Met drones krijg je een goed inzicht en kun je bij moeilijk te bereiken plekken komen zoals rivieren en grote stukken landbouw. In december 2014 kwam de Belgische politie uit Limburg in het nieuws doordat zij een drone van 20.000 euro kwijt raakte. De drone wordt door politiekorps MidLim voornamelijk ingezet als veiligheidsinstrument bij grote evenementen. Voor een afstudeeropdracht ontwierp Alec Moment, student aan de faculteit Indistrieel Ontwerpen van de TU Delft, een prototype van een ambulance-drone. De drone kan razendsnel een defibrillator afleveren indien nodig. Door de inzet van de ambulance-drone kan de overlevingskans na een hartstilstand aanzienlijk worden vergroot: van 8% naar maar liefst 80%.

1 Reacties

  1. Wim

    Goeie zaak!

Plaats een reactie