De regelgeving omtrent drones lijkt te gaan veranderen. Wilma J. Mansveld, staatssecretaris van infrastructuur en milieu, geeft antwoord op kamer vragen van Ton Elias (VVD) over de regelgeving inzake onbemande luchtvaartuigen.

Vergunning

Elias vraagt Mansveld waarom het voor hobbyisten is toegestaan om met een luchtvaartuig tot 25kg zonder examen of vergunning te vliegen, terwijl dit voor professioneel gebruik niet is toegestaan. Elias vindt dat het type drone en de locatie waar gevlogen wordt de doorslag moet geven in de beslissing of er op dat moment een vergunning nodig is. ton-elias_wilma-mansveld_drones_regelgeving_onbemande_luchtvaartuigenton-elias_wilma-mansveld_drones_regelgeving_onbemande_luchtvaartuigen

Internationale regels

Het feit dat professionele drone operators een vergunning moeten hebben is vastgelegd door het ICAO (International Civil Aviation Organization). Het stelsel is vastgelegd in meerdere landen waardoor de drone operator met zijn vergunning ook in andere landen kan opereren.

Verouderd

Staatssecretaris Mansveld geeft toe dat de regelgeving omtrent drones zijn verouderd en dat deze ook voor de hobbyisten aangepast moeten worden. Bij het opstellen van de Regeling modelvliegen in 2005 waren de onbemande vliegtuigen nog erg kostbaar waardoor hobbyisten risico’s vermeden en voornamelijk waren aangesloten bij modelvliegverenigingen. Deze modelvliegvereniging vlogen voornamelijk op daartoe aangewezen modelvliegterreinen.

Beroepsmatig

Door de sterke groei van het beroepsmatig inzetten van drones is veiligheid noodzakelijk. De drone piloot moet bekaam zijn en zijn drone moet aan de veiligheidsnorm voldoen. De drone piloot moet kunnen aantonen dat hij aan deze veiligheidseisen voldoet om professioneel te mogen vliegen met zijn drone. Op korte termijn zal het huidige systeem van ontheffingen modelvliegen voor commerciële operaties worden vervangen door regels die meer rechtszekerheid bieden.

WODC-rapport

In februari zal het kabinet WODC-rapport ‘Het gebruik van drones; Een verkennend onderzoek naar onbemande luchtvaartuigen’, met een daarbij een uitgewerkt kabinetsstandpunt aangeleverd worden.

Incidenten met drones

Staatssecretaris Mansveld heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de luchtvaartpolitie gevraagd om een rapportage op te stellen over de incidenten met drones het afgelopen jaar. Mansveld gaat kijken of de Regeling modelvliegen aangepast moet worden omdat er inmiddels minder bij modelvliegverenigingen gevlogen wordt en er ook omdat er steeds meer drones verkocht worden.

3 Reacties

  1. mtch

    Ach ja ze moeten toch wat he ! knikkers verdienen ...drollen dus

  2. Jan

    Inderdaad de regeltjes vliegen de man uit hier,je mag straks niks meer hier.

  3. Dutch Institute for Air Law & Policy

    In Handboek Luchtrecht zijn de wetten/regels bij elkaar gebracht wat betreft drones/RPAS.

Plaats een reactie