Op de Universiteit van Texas in San Antonio doen ze onderzoek naar het besturen van drones met je gedachten. Een EEG systeem meet de hersengolven door middel van sensors die op je hoofd geplaatst worden. Om de hersengolven te meten hoeft er niets in het lichaam geplaatst te worden.

Doel

Het doel van het onderzoek is om meerdere drones te kunnen besturen met je gedachten. Een soldaat moet een groep drones kunnen aansturen zonder dat zijn uitrusting extreem uitgebreid wordt. Door een drone te besturen door met hersengolven is het niet meer nodig een transmitter of een computer mee te nemen. De sensoren kunnen geplaatst worden in de helm van de soldaat. Het wordt mogelijk om drones te gebruiken bij verkenningsmissies. Een soldaat kan op bijvoorbeeld Google Glass zien wat er zich aan de andere kant van een berg plaatsvindt.

Investering

Het onderzoek heeft twee investeringen gekregen van het ministerie van defensie. Zo heeft het Unmanned Systems Laboratory, op de afdeling elektra en computer techniek van de universiteit, een contract afgesloten voor 300.000 dollar met het ministerie van defensie. Deze investering is voor het onderzoek naar hoe soldaten hun hersengolven kunnen gebruiken om drones te bestuderen bij bewaking en verkenning missies. Het Unmanned Systems Laboratory heeft daarnaast ook een subsidie van 400.000 dollar ontvangen om twee high-performance EEG systemen te kopen. Deze EEG systemen bieden een niet-invasieve manier om hersengolven te meten. drones_besturen_met_gedachten_615drones_besturen_met_gedachten_615

Onderzoek

Mensen kunnen verschillende hersengolven hebben voor hetzelfde commando. De onderzoekers moeten de verschillen minimaliseren en de overeenkomsten maximaliseren en manieren bedenken om de hersengolven om te zetten tot commando’s. De sensoren meten magnetische golven die opgewekt worden door hersenactiviteiten

Robots

De techniek die ontwikkeld wordt kan ook gebruikt worden bij de ontwikkeling van robots die met mensen moeten communiceren. Het besturen via hersengolven kan gebruikt worden bij intelligente huizen of bij het helpen van mensen met een handicap. Zo zouden mensen in een rolstoel deze in de toekomst kunnen besturen met hun gedachten.

0 Reacties

    Plaats een reactie