Het gebruik van drones wordt in steeds meer sectoren toegepast. Drones worden steeds goedkoper en de mogelijkheden worden steeds verder uitgebreid. Drones worden steeds meer gebruikt om de volksgezondheid te verhogen. Artsen in Zuid-Afrika gebruiken drones om medische voorraden tussen landelijke klinieken over te brengen. Drones zijn ook al gebruikt om schade te meten en overlevende te zoeken na de tyfoon Haiyan. drone_medische_hulp_615.

Malaria

400 meter boven de Maleisische bossen zweeft een eBee drone die om de 10 tot 20 seconden foto’s maakt van het land. De 16 megapixel camera maakt geen foto’s van de muggen maar brengt inzicht in de veranderingen van het landschap. De veranderingen van het landschap kunnen aanwijzingen geven over de verspreiding van Malaria.

Plasmodium Knowlesi

De Malaria muggen leven in de bossen en kweken in koele plassen water. Zij dragen een type Malaria dat bekend staat als Plasmodium Knowlesi. Terwijl de meest voorkomende soorten Malaria tegenwoordig afnemen is juist de Plasmodium Knowlesi een toenemend typen Malaria. In de bossen leven Makaken die de Malaria parasiet dragen. De muggen zuigen het bloed van de Makaken en kunnen het op deze manier overdragen op mensen.

Monkeybar

Als onderdeel van het project genaamd Monkeybar bestudeert het team onderzoekers de verspreiding van Malaria door de foto’s die door de drone gemaakt zijn te vergelijken met de ziekenhuisgegevens van Malaria gevallen. In de bossen leven Makaken die de Malaria parasiet bij dragen. Deze apen zijn uitgerust met GPS-halsbanden zodat de onderzoekers kunnen zien waar de apen zich bevinden. Deze informatie geeft inzicht in hoe grondexploitatie de verplaatsingen van de apen beïnvloeden en hiermee de overdraging van Malaria naar mensen. legenda_drone_makaken_malaria_muggen_615legenda_drone_makaken_malaria_muggen_615

Warmtebeelden

De drones worden gebouwd door Conservation Drones die drones onder de 1000 dollar maken. Samen met Conservation Drones willen de onderzoekers drones ontwikkelen die warmtebeelden kunnen maken zodat de Makaken gezien kunnen worden zonder dat deze GPS-halsbanden om hoeven.

Drone gebruik

Drones kunnen continu nieuwe beelden maken en zijn daarom perfect om toezicht te houden op natuurgebieden. Satellietbeelden van bijvoorbeeld Google Earth worden slechts om de paar weken of maanden geactualiseerd en zijn daarom niet geschikt om kleine veranderingen in gebieden te meten. ebee_drone_malaria_onderzoek_615ebee_drone_malaria_onderzoek_615

0 Reacties

    Plaats een reactie