Een drone is samengesteld uit verschillende onderdelen. Elk onderdeel heeft zijn eigen functie om de drone uiteindelijk te laten vliegen. In dit artikel kun je lezen uit wat voor onderdelen de drone bestaat en wat de functie per onderdeel is.

Frame

Een drone is te onderscheiden in verschillende soorten, afhankelijk van het aantal propellers. Daardoor is de basis van een drone altijd het frame. De drones zijn onder te verdelen in een aantal modellen.

  • Tricopter

    Een tricopter is een drone met 3 propellers

  • Quadcopter

    Een quadcopter is een drone met 4 propellers

  • Hexacopter

    Een hexacopter is een drone met 6 propellers

  • Octocopter

    Een octocopter is een drone uitgerust met 8 propellers

Het aantal propellers bepaalt dus het frame wat gebruikt wordt voor de drone. De propellers en de motors die de drone aandrijven worden aan het einde van elke arm van het frame bevestigd. Drone_frame615Drone_frame615 Een frame kan gemaakt worden van verschillende materialen. Het is belangrijk dat de drone niet teveel weegt dus wordt er vaak gekozen voor materialen als glasvezel, carbon en aluminium. Ook zijn deze materialen erg sterk wat er voor zorgt dat je drone niet snel stuk zal gaan. Bij de drones van DJI en Blade wordt er ook gebruik gemaakt van een plastic bescherming. Dit zorgt ervoor dat onderdelen als kabels, accu en schroefjes mooi weg gewerkt worden. Als aanvulling op het frame hebben de drones van Parrot een hull van foam. Deze beschermromp zorgt ervoor dat je niemand verwondt met de propellers.

Propellers

Propellers zijn er in verschillende soorten en maten. Het is dan ook belangrijk om de juiste propellers bij je drone te gebruiken. Propellers verschillen van afmetingen maar ook in materiaal. Zo zijn de meeste propellers van nylon. Een goedkoop materiaal dat ook erg licht is. Voor extra prestaties kun je propellers van carbon gebruiken. Deze carbon propellers zijn een stuk lichter dan nylon maar zijn daarentegen wel een stuk duurder. DJI heeft ‘Self Tightening propellers’ ontwikkeld. Deze propellers draaien zichzelf vast tijdens een vlucht. Je kunt ze er met de hand opdraaien waarna je direct kunt vliegen. Je hebt dus geen gereedschap meer nodig om je propeller te vervangen. Handig wanneer je een keer een kapotte propeller hebt. propellerpropeller

Motor

Elke propeller wordt door een eigen motor aangedreven. Deze motors worden elektrisch aangedreven door de accu van de drone. Het verschilt per drone wat voor soort motors er gebruikt worden. Dat heeft te maken met het gewicht van de drone en de kwaliteit van de accu. Een krachtigere motor betekent ook meer accu verbruik en dus ook een kortere vlucht.

Accu

Het hart van een drone is natuurlijk de accu. Zonder accu gaat de drone nergens heen. De accu’s zijn te onderscheiden in verschillende formaten en waardes. Sterkere accu’s zorgen voor een langere vlucht. De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in aantal MAh (milliAmpère-uur). Hoe hoger het aantal MAh, hoe langer de accuduur. Het is wel altijd raadzaam om meerdere accu’s mee te nemen wanneer je een tijdje wilt vliegen. AccuAccu

Verlichting

De verlichting op drones is vaak alleen voor nachtelijke vluchten (die in Nederland niet toegestaan zijn) waarbij je de drone goed kan zien. Bij de DJI Phantom serie heeft de verlichting nog een andere functie. Naast dat het de voor-en achterkant aangeeft, laat het ook nog via de verlichting zien of hij verbonden is met de GPS.

Moederbord

Het moederbord is het brein van de drone. Alle onderdelen komen samen op het moederbord. Het moederbord zorgt ervoor dat het signaal van de controller wordt opgepakt, er voldoende stroom naar de verschillende propellers gaat en dat de drone doet wat jij wilt.

Camera

Drones worden vaak uitgerust met een camera. Met een camera op je drone kun je mooie foto’s en video’s maken. Tegenwoordig kunnen de meeste camera’s HD video’s maken. Je hebt hierbij onderscheid tussen 720p en 1080p, waarbij 1080p full HD is. CameraCamera Wanneer je drone niet standaard is uitgerust met een camera kun je er een speciale beugel onder zetten waar je een camera in kunt plaatsen. Hierdoor kun je zelf de keuze maken met wat voor camera je de drone uit rust. Er zijn verschillende soorten beugels waaronder beugels met een gimbal. Deze zorgen ervoor dat de camera horizontaal blijft wanneer je vliegt met de drone. Hierdoor heb je minder schokken in het beeld en heb je de beste kwaliteit foto’s en video’s.

Controller

Sommige drones kun je besturen door middel van je telefoon. Via een handige app kun je dan via een WiFi signaal contact maken met de drone en deze besturen. Ook kun je direct de beelden van de camera zien en de sluiterfunctie gebruiken om mooie foto’s en video’s te maken. Om prestaties te verbeteren kun je het beste een controller gebruiken. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het vliegen met drones en hebben ook een veel sterker signaal. Je kunt daardoor dus een stuk verder vliegen met je drone. ControllersControllers

GPS

Drones die uitgerust zijn met een GPS systeem kunnen vliegen op de automatische piloot. Je kunt van te voren GPS locaties toevoegen waar de drone heen moet vliegen. Ook zorgt een GPS signaal dat de drone horizontaal blijft vliegen wanneer je de controller niet bestuurt. Dit maakt de kans op een crash aanzienlijk kleiner. Met de ‘return-to-home’ knop zorg je ervoor dat de drone direct terug vliegt naar het punt waarvan hij vertrok. GPSGPS

8 Reacties

  1. Storm

    Leuk en heel erg handig voor presentaties!

  2. Jan P.

    hallo

  3. Marioooo

    Hallo ik ben Mario, waar staan in hemelsnaam de onderdelen??? potvolkoffie! xxx mario

  4. anna

    fijn fijn fijn!!

  5. donald

    kip is lekker en een drone is net een UFO!!!

  6. duck

    duck is als een eend en kip is lekker als een paard =D

  7. Donald Trump

    Im gonna make a wall of mexico and america

  8. jezus christus

    donald learn #!§3@ english

Plaats een reactie