In België is gisteren het eerste centrum geopend dat particulieren opleidt om drones te besturen. Het centrum is gevestigd op de ULM-basis van Liernu in de provincie Namen. EspaceDrone biedt zowel theoretische als praktische opleidingen aan en biedt de mogelijkheid om verschillende drone-types te testen.

Opening

Op de openingsdag daagden meer dan 150 geïnteresseerden op, zo’n 25 personen schreven zich direct in voor een opleiding. De drone-pilotenschool is erkend door de Belgische luchtvaartadministratie, maar wacht volgens verantwoordelijke Renaud Fraiture wel nog op definitief groen licht. drone-school-belgiedrone-school-belgie

Geen wetgeving

In België bestaat er nog geen specifieke wetgeving voor het gebruik van onbemande vliegtuigjes. Drones werden in eerste instantie uitsluitend door militairen gebruikt, maar ook de Belgische burger lijkt steeds meer geïnteresseerd in drones. Net zoals in Nederland zijn onze zuiderburen ook niet ingespeeld op de groeiende populariteit van onbemande luchtvoertuigen.

Modelvliegen

Op dit moment worden drones nog beschouwd als op afstand bestuurbare vliegtuigjes, waardoor ze vallen onder de bevoegdheid van het Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart. Zo moeten in België de volgende regels nageleefd worden: zo moeten ze steeds vertrekken vanop een door de DGLV erkend terrein, ze mogen op maximaal 200 meter hoogte vliegen in een omtrek van 400 meter. Een drone moet ook minstens 200 meter afstand bewaren van bebouwing.

0 Reacties

    Plaats een reactie