In samenwerking met het Georgia Institute of Technology onderzoekt CNN hoe drones ingezet kunnen worden door de media. CNN wil zo snel mogelijk drones inzetten voor journalistieke doeleinden. In tegenstelling tot veel andere landen, zoals Nederland, verbieden de Amerikaanse autoriteiten de commerciële inzet van drones. Het project moet inzicht geven in hoe drones ethisch en veilig ingezet kunnen worden door media organisaties. Die inzichten wil CNN delen met de FAA, de Amerikaanse luchtvaart autoriteit die regels voor Unmanned Aircraft Systems overweegt. CNN hoopt dat samenwerking en het delen van de kennis het proces van de legalisering en het veilige gebruik van drones zal versnellen. Op dit moment krijgen alleen de politie en overheidsinstanties bij hoge uitzondering toestemming om drones in te zetten.

Persvrijheid ingeperkt?

Eerder dit jaar beschuldigde een groep van 16 grote Amerikaanse media organisaties de FAA ervan dat het verbod op drone journalistiek een beperking is van de persvrijheid. The New York Times en de The Washington Post schreven in een brief aan National Transportation Safety Board (NTSB) dat het gebruik van drones in de journalistiek een grondwettelijk recht is. Overigens is het project niet de eerste in zijn soort. De universiteit van Nebraska opende in 2011 het Drone Journalism Lab dat onderzoekt hoe drones gebruikt kunnen worden voor nieuwsvergaring.

Drones voor de gewone man, dat wél in de VS

Merkwaardig genoeg mag jan en alleman in de VS wel met drones vliegen mits het niet voor commerciële doeleinden is. In Nederland mag je daarentegen onder strikte voorwaarden zowel hobbymatig als commercieel vliegen. Dat de komst van de drones niet te stuiten is maakt de Universiteit van Zuid Florida wel duidelijk. Studenten kunnen bij de universiteitsbibliotheek één van de twee drones lenen. Je moet dan wel eerst een brevet gehaald hebben en een medewerker van de universiteit kijkt tijdens het drone vliegen mee over je schouders.

0 Reacties

    Plaats een reactie